Szauna kisokos

Így szaunázz velünk!

 1. A szaunázás egy élményteli feltöltődést biztosító program. Úgy szervezd az időd, hogy körülbelül 1,5-3 órát szánj magadra. Ebben a szaunában töltött idők, a test lehűtése, a pihenő idők és a hidratálás értendők.
 2. Szaunázás előtt alaposan zuhanyozz le, majd törölközz szárazra. Töröld le a sminked, ne használj parfümöt, tedd biztonságos helyre az értékeidet (óra, ékszerek).
 3. Szaunázás előtt 24 órával gondoskodj a megfelelő hidratálásról, magnézium pótlásról, viszont 1,5 - 2 órával már ne étkezz, viszont ne éhgyomorral akarj izzadni. Ne fogyassz alkoholt szaunázás előtt és alatt.
 4. Fürdőruha viselése egészségtelen a szaunában – bepálik a bőröd alatta a műszálas fürdőruha magas hőmérsékleten káros anyagokat bocsájt ki, és egyébként tönkre is megy. Fedd be a tested a szaunában, szauna lepedővel, frottír törölközővel vagy szauna ruhával.
 5. A papucsot mindig hagyd a szauna kabin előtt, de ne a bejáratot torlaszold el velük.
 6.  A szaunába vigyél akkora méretű lepedőt, amelyet leterítve rá tudsz ülni és a talpad is kényelmesen elfér rajta.
 7. A szaunába lépve arra a padszintre ülj, ahol a 8-12 percet el tudod tölteni helyváltoztatás nélkül. Ha kezdő szaunázó vagy az alsóbb sorokat keresd. A szaunázás alatt lazulj el, pihenj, maradj csendben. Ha teheted, hunyd be a szemed és figyelj magadra.
 8. 15 percnél tovább ne tartson egy-egy program, tervezz több menetet.
 9. Amennyiben elegendőnek érzed a szaunázást vagy nem érzed jól Magad szaunázás alatt, fáradj ki és pihenj, nem kiképzőtáborban vagy!
 10. A forró szauna után a tested visszahűtése következik. Ha teheted menj friss levegőre. Ezután kezdj hideg zuhannyal. Mindig a szívtől legtávolabbi testrészeken kezdd a lehűtést! A hideg merülő medencékben fokozatosan lépkedj, vigyázz a szívedre!
 11. Szaunázás után hidratálj (pl.ásványvíz) fogyassz egy kevés szénhidrátot (pl. gyümölcs) végül legalább annyit pihenj, amennyit időt a szaunában töltöttél.
 12. Amennyiben melegvizes fürdőmedencében is tartózkodsz a kikapcsolódás folyamán, nagyon figyelj oda a megfelelő pihenőidőkre, a folyadék- és szénhidrát utánpótlásra.
 13. Ha teheted, a szaunázás után végy egy jó masszázst, hiszen el vagy lazulva, az izomszövetek be vannak melegedve.

+1 Szaunázás után kerüld el a gyomrot megterhelő ételek és lehetőleg az alkohol fogyasztását. Egyél egy finom salátát, fogyassz magas ásványianyag tartalmú ásványvizet.